מורשת

השבוע הלכו לעולמם המשורר איתמר יעוז קסט, ניצול שואה, מנחה סדנאות עירוני ה, מורה בביה"ס, בתו שלהב בוגרת ביה"ס; ושולה סגל, מורה לאזרחות והיסטוריה שלימדה בביה"ס וחינכה בין השנים 1997-1988. 
 
ליאורה אור, בוגרת בית הספר, מחזור 1981, ומורה בהווה כותבת:
 
הלך לעולמו המשורר איתמר יעוז קסט. 
 
זכיתי להכיר את המשורר כאשר הייתי בכיתה י"ב והצטרפתי לסדנא עירונית לשירה לבני נוער שהתקיימה בבית ההוצאה שהקים עם אחותו מריצה רוסמן, אותה הכרנו "בית עקד"  ברחוב בר כוכבא 29 במרתף ובמשך שנה בימי שני פעם בשבועיים זה היה מקום שהיה לי מאוד נעים לבוא אליו. 
 
המשורר איתמר יעוז קסט היה גם מורה בתיכון בו למדתי, לא בשנים שלמדתי.
 
איתמר, כך ביקש שניפנה אליו, ניהל את הסדנא בנועם, ומתוך כבוד רב לכותבים הצעירים. 
החלק הראשון של הסדנא היה לימוד. איתמר הכיר לנו יוצר, או שירים בנושא מסוים, או התייחס לאמצעי ספרותי מסוים. 
החלק השני של המפגש התייחס אלינו וליצירות שהביאו בקבוצה. 
רוב חברי הסדנא היו להוטים להישמע. איתמר היה מקשיב, ולאחר שאנחנו היו מתבקשים לחוות את דעתינו המנומקת לאור הכלים שקיבלנו, נתן משוב ליצירה הצעירה.
 
הייתי מחכה למפגשים האלה ובמיוחד לחלק הראשון. למדתי הרבה מאוד מהמשורר. בסיום השנה העברנו, חברי הסדנא, שיעור בכיתת הלימוד שלי, בשיעור ספרות בתיכון עירוני ה בתל אביב אצל מורתי היקרה, שגם הכירה  לנו את הסדנא, הרצלינה יגר.
 
כעבור כמה שנים, חזרתי לבית עקד, הפעם גם עם רעייתו, חנה יעוז, בסדנא לתלמידים כמורה, וזה היה נפלא, עד שזו עברה למשורר אחר. 
 
כפי שפתחתי, זכיתי שפגשתי את המשורר יעוז קסט אדם עם סיפור חיים מרתק ויצירה נוגעת אל לב.
 
אני מאחלת למשפחתו, לאוהביו ואהובי לבו תנחומים
 
יהי זכרו הטוב והאהוב ברוך
ת.נ.צ.ב.ה
 
 
 
שולה היתה המורה שלי להיסטוריה וגיאוגרפיה בששית בתיכון "גאולה". היא החליפה מורה מהחמישית שהיתה צריכה לבקש מאתנו כמו בשיר של נתן זך: "שקט, בבקשה, אנא אני רוצה לומר דבר מה.." ולא ממש הצליח לה.
 
ואז הגיעה שולה סגל. 
 
לשולה סגל היה שם של מורה שאצלה יש משמעת. כאשר הופיעה הבנו גם את הסיבה. היא נכנסה זקופה מלוא גובהה וגזרתה המוקפדת והמרשימה, אנחנו עמדנו, והיא לא אמרה מילה רק בחנה אותנו בעיניה הכחולות החודרות, והשתררה דממה.
 
שולה זכתה לכבוד שלנו. זו  היתה תקופה שפחדו ממורים כאשר כיבדו אותם, ושולה היתה מורה שכיבדנו. מעולם לא הרימה את הקול, ובכל זאת, היה שקט בכיתה. 
אם לרגע חשבנו שלימודיי ההיסטוריה שייכים לספר בלבד שולה החייתה אותם באמצעות סיפורים גם אישיים; ששנים רבות מאוד אחר כך, עוד העליתי חיוך רחב על פניה כשהזכרתי לה את סיפוריה על העלייה השלישית, ועל אביה שהיה לו חלק בהקמת הארץ, עבד ב"סולל בונה", וסלל כבישים בארץ ה"ימין ושמאל רק חול וחול". 
 
שולה היתה מהמורות שהגדירו מחדש את המושג קדושת השיעור. היא לא 'רצה' בחומר. ההיסטוריה היתה סיפור חיים של מדינה שיש לספר, ואם צריך לעצור כדי להתייחס במקרו למציאות החיים של הארץ והמדינה בהווה, ובמיקרו למה שקורה בביה"ס ובכיתה, היא עצרה ושוחחה איתנו על דרך ארץ, נימוסים והליכות, ואֵלו תמיד קדמו לפרק נוסף בספר. 
 
שולה הגיבה להתנהגות שלנו, ודיברה בשבחי טוב הטעם, ולהבדיל הביעה צער להתנהגויות סרות טעם, בזבזניות ורהבתניות; וכבר אז, בשלהי שנות השבעים התייחסה לַדוגמא שאנחנו מקבלים או לא מקבלים ממי שאמור להיות הַ-דוגמא בהא הידיעה, המורמים, לכאורה, מעם; את דבריה תיבלה בביטויים ופתגמים. 
 
לא פעם נשארה איתנו בהפסקה, דבר שהיה פחות מקובל בזמנו כדי לשוחח בחופשיות, משהו שעושים פחות בשיעור, ולשאול לשלומינו ולשמוע את דעתנו; וכמובן, כדי להפציר בנו ללמוד ולשפר ציונים, וגם מי שהציון שלו טוב, שיהיה טוב מאוד.
שולה היתה גם מורה שלי לגיאוגרפיה היא שאלה אותי פעם בהפסקה למה אני לא משתדלת, ועניתי לה מתוך מחשבה שכנראה התבלבלה, שהציון שלי במבחן הוא 80, "כן", אמרה שולה, "את יכולה יותר", והקשתה "אז למה את לא משתדלת יותר, אה?"
 
לשולה, כאדם חם, נעים ונוח לבריות, היה גם פן אסרטיבי. כאשר רצתה משהו, היתה לה דרך להביא את תלמידיה לראות את נקודת המבט שלה. לאט, בסבלנות, באדיבות אך בעקביות היא אמרה: "תחשוב / תחשבי על זה. ראיתי את הצד הזה בה גם כקולגה.
 
תיכון "גאולה" נסגר והמשכתי לפגוש את שולה אצל אילנה פישמן, מחנכת שלי ומורה לספרות ותנ"ך איתה שמרתי על קשר חם. 
 
יום אחד אני מגיעה לעירוני ה כמורה מתחילה לספרות, ומי מגיעה לשם מעירוני ט"ו שהיה ידוע בשמו "שלווה"? שולה. 
נסענו יחד בקו 9 לביה"ס, והִגענו, ליום ההיערכות. שולה סגל-מורה לשעבר וחברה בהווה, ואני. 
ככה בילינו ביחד תשע שנים כעמיתות חברות עד שפרשה. אני אומרת "בילינו" כי העבודה עם שולה היתה מהנה מאוד גם בזמנים שהיה לנו קשה מסיבות שונות, וקיטרנו ביחד, היה לי כיף בעבודה.  
 
בחלק מהשנים גם חינכנו כיתות מקבילות מה שאִפשר שיתוף פעולה מירבי. שולה קיבלה אותי מייד כפרטנרית שווה, וזה 'הרס' אותי בהתחלה, שהיא היתה מתייעצת אתי כאילו שיש לנו אותו פז"ם, כמו שאומרים, ואותה חוכמת חיים, אבל שולה נתנה לי להרגיש טוב באופן הטבעי ביותר שיש; והיה לנו נעים לצאת לפעילויות הבית ספריות ביחד.  
שולה היתה שנתיים פחות מגילי היום, כשיצאנו עם הכיתות לטיול של שלושה ימים בשטח, חזרנו בערב לביה"ס, זרקנו את התיקים בחדר המנהל, ויצאנו לליל שימורים בירושלים.   
 
זו היתה חוויה מעניינת עבורי כתלמידתה לשעבר להתבונן בה כמורה, כקולגה, ואף אמרתי לה את זה, לא פעם. הלכנו ביחד לבקר תלמידים משותפים, עם השנים גם לנחם בוגרים שאחד מההורים הלכו לעולמם, ותאמנו עמדות כיצד לטפל באירועי משמעת של תלמידים ששתינו לימדנו.
 
הכרתי את צביקה של שולה, והקשר עם שולה נשמר גם לאחר שפרשה. בהתחלה סביב אילנה חברתנו המשותפת ואחר כך ללא קשר. 
התבוננתי בשולה כשאני נפעמת איך היא מטפלת באבא שלה שנים ארוכות כל כך במסירות אין קץ, ואחר כך באמא שלה. שולה אהבה במיוחד את כל מי שאהב את יקיריה, אליהם הצטרפו עם השנים גם החתולים שלה.
 
כשצביקה הלך ממנה העצב גר בנפשה ולא עזב. לאורך כל השנים סיפרה על הגעגוע העז ועל הריקנות והבדידות שהיא חשה בלעדיו. 
לפני חמישה חודשים חליתי (לא קורונה), ובאוקטובר סיפרתי על כך לשולה שלא היתה בקו הבריאות. היא הפתיעה אותי, שלא לומר הדאיגה, והתקשרה פעם, ופעמיים; ובכל פעם השאלה הראשונה שלי היתה: "שולה, הכול בסדר?",  אבל שולה רק התקשרה לדרוש בשלומי, והפסיקה כשאמרתי לה:  "הנה הקול שלי חזר לעצמו". 
לא משנה כמה הרגישה רע, יצאה מעצמה וחשבה על הזולת. 
 
אני נזכרת, כותבת, ולא ממש מעכלת. 
היתה לי הזכות ששולה סגל היתה לי ממורה לחיים לחברה לחיים.
 
אני מאחלת למשפחה, לאוהביה, ולאהובי לבה תנחומים, ולשולה, שהצטרפה לצבי סגל, אליו התגעגעה כל כך, שתנוח בשלום על משכבה, ותהיה לנפשה מנוחה. יהיה זכרה הטוב ברוך. 
אמן.
 

הרצלינה,

 

הרצלינה, מורתי וחברתי האהובה, היתה חלק בלתי נפרד מחיי מאז גיל שש עשרה.

 

שמעתי אודותיה עוד לפני שהכרתי אותה.

 

היינו חבורה של שלושה עשר תלמידים ותלמידות בוגרי ששית שבית הספר שלהם נסגר. 

חבר וחברה מעירוני ה המליצו על בית הספר בצירוף משפט מפתח – "שמענו שהרצלינה תחנך את ההומניסטית שנה הבאה, וכל מי שלומד אצלה אומר שהיא נהדרת".

 

בעירוני ה, פגשנו אותה, אישה יפה, רגישה, חכמה, יוזמת, ידענית ודעתנית ובעלת חוש הומור, אשר זכינו, והיתה למורה ומחנכת שלנו.

 

הרצלינה סיפרה לנו שבכל תחילת שנה היא מתרגשת מחדש לקראת המפגש עם התלמידים.  

 

כאשר הבחינה שבעמוד הראשון של המחברת שלי ושל חַבֵרִי לספסל הלימודים היה רשום שם בית הספר האהוב הקודם,  ולידו לֵב שציירנו בשיא הרצינות, קראה לי כדי להציע שאנחנו לא מחליפים אהבה באהבה אלא שהלב מתרחב, וּמְפָנה מקום לאהבות נוספות.

זה היה שיעור חשוב, עוד אחד מאלה שלא לומדים במסגרת תעודת ההוראה, והלב המתרחב, כמו מתנות רבות נוספות, הלך אתי מאז, וגם העברתי הלאה.

 

היא לימדה אותנו ברמה אוניברסיטאית. השכלתי להבין את זה בשנה הראשונה ללימודים באוניברסיטת תל-אביב, כאשר מושגים מתורת הספרות  הכללית לא היו לי לזרא, רק בזכותה.

 

בבית הספר ביקשה שנפנה אליה בשמה הפרטי, ולא בשם התפקיד, "המורה", וגם בזאת היתה שונה מהאחרים ומיוחדת במינה.

השיעורים שלה היו חוויה מרוממת לֵב וְשֶכֶל, ומאופיינים באסוציאציות אישיות וקונוטציות תרבותיות. 

בתום השיעור היינו מתייצבים אצל הספרנית המיתולוגית, ברכה, ושואלים ספרים אותם הזכירה או על קריאתם המליצה.

 

הרצלינה שילבה בהוראה אומנות פלסטית, מוסיקה, קולנוע ותיאטרון, ובכך הִציבה לנו, הבוגרות שלה, שהיו למורות בעצמן, רף גבוה מאוד, כמודל לחיקוי. 

 

זאת ועוד,  היא הזמינה לשיעורים שלנו אושיות תרבות כמו  הסופר יורם קניוק והמשוררת רבקה מרים לשוחח אתנו, חשפה בפנינו הצגות בעקבות חומר הלימוד  כְּמו "בדמי ימיה", וגם כאלה שהן חלק מהחיים כְּמו "הנפילה" בביצוע ניקו ניתאי, ו-"של מי החיים האלה לעזאזל" בביצוע גדליה בסר שהעמיד מיטה נפתחת בכיתה, ונתן הופעה בלתי נשכחת.

היא לקחה אותנו לקולנוע 'תכלת' שהיה סמוך לבית הספר, ושלחה אותנו לקולנוע 'פריז', והכירה לנו את פליני וברגמן, וגם את "אישה אחרת" עם איזבל הופרט, אלו חוויות שחיות עמי לעד.

 

הרצלינה  מארחת מושבעת. היא הזמינה גם אותנו, תלמידיה, לביתה. 

המפגש הראשון, המפעים, עם קיר הספרים של 'המורה שלי' והתמונה המוגדלת של רובינא ואלתרמן בסלון, זכור לי עד היום.

 

כאשר הבינה שאני רוצה להיות מחנכת ומורה לספרות, עודדה אותי, בלימודי תעודת ההוראה והייתה למורה המאמנת שלי. כאשר התחלתי להורות, היתה מרכזת מלווה ותומכת.

 

כשהייתי בשנה השניה להוראה קבעתי איתה פגישת הנחיה בנוגע להוראת המחזה "המלט" (שקספיר). נתפס לה הגב, באופן שמנע ממנה לתפקד, ובכל זאת, אי אפשר היה לנצח בשיחה הזו, היא לא הסכימה לבטל את פגישת העבודה שלנו.

אני חושבת שאז התחוור לי, באופן שאינו משתמע לשתי פנים, (הַרָף) הסטנדרט הגבוה שהציבה, היה, בראש וראשונה, לעצמה.

 

 

אחר הצהרים בדקנו יחד מבחנים כאשר לרגלינו 'צולה הרגליים', השם שנתנה לתנור הספירלה הביתי.

 

העברנו זמן במלחמת המפרץ הראשונה, מְקַטרות, אבל מקפידות לחזור הביתה בשעה שכוחות הביטחון ייעדו לנו, חמש אחר הצהרים.

 

הרצלינה היתה רכזת שמזמינה את צוות הספרות לביתה עם כיבוד משובח, ומציעה ללמוד יצירות ביחד. ישיבות הצוות היו נעימות מאוד ומועילות מאוד גם יחד.

 

במשך השנים הייתי לא רק תלמידה בוגרת אלא גם חברה. זכיתי, והייתי לבת-בית, הכרתי את זאביק ורני, והמשפחה המורחבת והמתרחבת, וכמה חברים וחברות של המשפחה, וכמובן, סיפורי מורשת כָּלֵב-יֶגֶר.

 

שמחנו שאנחנו גרות קרוב, אני חושבת שאני שמחתי קצת יותר.

 

 

בשנים האחרונות הייתי עדה לגבורה שלך כאשר חלית. 

לא התלוננת, ולא הרפֵּית מהעשייה וּמִשמחת החיים עד הרגע האחרון.

 

—אני חושבת שאת התחושה העמוקה שלי אודות ההשפעה שלך על תלמידייך וחברייך, המסירות לביה"ס, לתלמידייך, וחברות אמת, העשייה למען  הנחלת אהבת הספרות והתרבות שכל כך אפיינו אותך, הדוגמא האישית שלך  למי הוא אדם לחיים – פוגשים יחד אתי הבוגרים והבוגרות שלך וחברייך, ומבחינה זו, אני מדברת גם מהפה של כולנו.

 

יהי זכרה הטוב ברוך🙏🏻